30 birželio, 2015

Apie karmą ir likimą paprastai

Likimas dažnai yra laikomas kryptimi, kuria teka žmogaus gyvenimas, o karma – vienu iš veiksnių,
įtakojančių šią kryptį. Žmonės dažnai mano, kad likimas yra iš anksto nulemtas ir nieko negalima pakeisti, tačiau ar tai yra tiesa?
Knygoje The "Essence of Buddha: The Path to Enlightenment" (Budos esmė: kelias į nušvitimą), Mokytojas Ryuho Okawa teigia:

“Jūsų likimą formuoja derinys sąlygų, nulemtų gimimo momentu, ir kitų veiksnių, kuriuos galite pakeisti savo pastangų dėka.”


Veiksniai, formuojantys žmogaus likimą

Žmogaus likimą apsprendžia įvairos sąlygų ir veiksnių kombinacijos. Kai kurios jų jau yra nulemtos žmogaus gimimo metu, o kai kurios – atsiranda vėliau ir toliau formuoja likimo kryptį. Išskiriami penki veiksniai, formuojantys žmogaus likimą:

1.     Žmogaus sielos polinkiai, dar kitaip vadinami karma
2.     Šeimos aplinka
3.     Socialinis klimatas
4.     Paties žmogaus pastangos ir savidrausmė
5.     Kitų žmonių įtaka.

Kai kurie iš šių veiksnių yra fiksuoti, o kai kurie – ne. Tai reiškia, kad žmogus turi tam tikrą laisvę pakeisti savo likimą savo pastangų dėka. Socialinis klimatas ir aplinka šeimoje yra tie veiksniai, kuriuos turėtume vadinti “likimu, nulemtu prieš gimstant”, tačiau net ir šiuose veiksniuose slypi tam tikra paslaptis. Prieš kiekvieną inkarnaciją (gimimą) žemėje mes patys sudarome savo dvasinio mokymosi žemėje planą ir gimstame pasirinkę tokias detales, kaip mūsų tėvai, aplinka, socialinis klimatas ir mūsų lytis. Tačiau kai tik gimstame šiame pasaulyje, mes visą tai pamirštame. Žinodami šią tiesą, veiksnius, įtakojančius likimą, galime suklasifikuoti dar kitaip:

a.     Planas, kurį susidarėme prieš gimdami žemėje
b.     Mūsų pastangos po gimimo
c.      Dvasinės įtakos.


Pasirinkimo laisvė formuoja mūsų likimą

Svarbiausias veiksnys, fomuojantis mūsų likimą, yra sprendimai, kuriuos priimame svarbiais savo gyvenimo momentais. Mūsų gyvenimas yra rezultatas pasirinkimų, kuriuos mes padarome pagal savo proto polinkius kaskart, kai atsiduriame tam tikroje situacijoje. Todėl galima sakyti, kad ne kas kitas, o pasirinkimo laisvė yra svarbiausias veiksnys, formuojantis žmogaus likimą.


Karma - tai sielos polinkiai

Mūsų sielos polinkiai reaguoti į tam tikrus įvykius ir savaip suvokti tam tikrus dalykus, yra žinomi kaip karma. Tradicinė budistų filosofija karmą aiškina kaip “neišvengiamą likimą”. Tačiau karma yra tiesiog sielos įpročių rinkinys – mūsų polinkis mąstyti tam tikra linkme arba elgtis tam tikru būdu, esant tam tikroms situacijoms. Karma nėra fatališka; tai tiesiog vienas iš veiksnių, formuojančių žmogaus likimą.


Likimą visuomet galima nugalėti

Kai nustojame kaltinti kitus žmones ar aplinką dėl savo dabartinių nesėkmių ar klaidų, ir vadovaujamės požiūriu, kad “už viską esame atsakingi patys”,  tampame savo likimo kūrėjais.  Kad pakeisti savo likimą, svarbu pakeisti savo proto būseną, apmąstyti savo sielos polinkius ir išsilaisvinti nuo klaidų kartojimo.  Žmonės, kurie stebi save ir kitus su analitiniu protu, kurie detaliai analizuoja savo įpročius, polinkius, savo sielos stipriąsias ir silpnąsias puses, ir kurie nuolatos siekia pasikeisti ir atsisakyti senojo savęs, yra tie žmonės, kurių likimas pasikeis. Tai yra esminis Happy Science mokymas apie karmą ir likimą.


Straipsniui naudota medžiaga:


Ryuho Okawos knygos:
"The Essence of Buddha: The Path to Enlightenment" (Budos esmė: kelias į nušvitimą)
"The Challenge of the Mind: A Practical Approach to the Essential Buddhist Teaching of Karma" (Proto iššūkis: praktinis požiūris į esminį budistų mokymą apie karmą)