31 sausio, 2013

Laimės principai – kelias į tikrąją laimę

Visi norime būti laimingi, tačiau besivaikydami laimės dažnai pridarome klaidų ir tolstame nuo kelio, vedančio į tikrąją laimę. Taip yra todėl, jog dažniausiai nesuvokiame, kas yra tikroji laimė ir kaip turėtume gyventi, kad laimės mums ieškoti nereikėtų.

Happy Science (Laimės mokslas) moko, jog žmogaus laimės sąlyga yra protas, derantis su Dievo Valia ir Įstatymais.  Tokią proto būseną pasieksime, jei gyvensime paisydami laimės principų, kuriuos surado: meilės principas, išminties principas, apmąstymų principas ir pažangos principas. Šiais principais grįstas šiuolaikinis keturlypis kelias į laimę. Keturi principai nėra nepriklausomi vienas nuo kito, jie glaudžiai susiję ir kiekvienas principas aprėpia kai kuriuos kitų principų aspektus. Gyvendami pagal šiuos principus eisime laimės keliu ne tik žemėje, bet ir po fizinio kūno mirties. Tas kelias padės mums tobulėti, grįžti į Dangaus pasaulį ir tapti šviesos angelais. Na, o dabar išsamiau apie šiuos keturis laimės principus:

Meilės principas. Tikroji meilė - tai ne tokia meilė, kurią tikimės gauti iš kitų, o tokia, kurią duodame kitiems nesitikėdami jokio atlygio. Tai yra “duodančioji” arba  besąlyginė meilė, kuriai nubudę, mes pakylam į aukštesnį dvasinį lygmenį ir tampame savo laimės kalviais. Tikroji meilė yra pagrįsta suvokimu, kad mes visi turime tą pačią dieviškąją prigimtį ir kad, iš esmės, esame viena.

Išminties principas reiškia nubusti tikrosioms žinioms – dvasinei Tiesai, kuri mums padeda suvokti gyvenimo prasmę ir esmę, bei spręsti problemas, pasitaikančias gyvenimo kely. Ta Tiesa – tai nesenstanti ir amžina išmintis, kurią žmonijai nuolat skleidė žemėje inkarnavęsi didžiųjų pasaulio religijų pradininkai, tokie kaip Mozė, Buda, Jėzus ir kiti, o šiame laikmetyje tai daro Mokytojas Ryuho Okawa. Vadovaudamiesi šia Tiesa savo gyvenime, mes ugdome išmintį, kuri padeda susidoroti su sunkumais mums patiems ir tapti kelrodžiu kitiems.

Apmąstymų principas. Pažinę ir suvokę dvasinę Tiesą, suvoksime, jog per savo gyvenimą žemėje esame padarę daug klaidų – mintimis, veiksmais ir žodžiais. Tai normalu, kadangi joks žmogus nenugyvena gyvenimo nežengęs nė vieno klaidingo žingsnio. Tačiau, jei apmąstysite savo klaidas ir nuoširdžiai atgailausite – nuodėmė iš jūsų praeities bus ištrinta. Tai įmanoma, nes žmogaus sąmonė aprėpia praeities, dabarties ir ateities sritis, todėl visos praeities klaidos gali būti ištaisytos sąmonėje per apmąstymų praktiką. Per apmąstymus mes mokomės iš savo klaidų, paleidžiame prisirišimus ir vėl leidžiame savo dieviškajai prigimčiai šviesti. Atidus žvilgsnis į save yra kelio į nušvitimą ir laimę dalis.

Pažangos principas reiškia siekį tobulėti ne tik asmeniniais tikslais, bet ir dėl kitų. Kai patys tobulėjame, padedame ir kitiems – tampame kelrodžiais visuomenėje ir keičiame šį pasaulį utopijos (idealaus pasaulio) link. Tikrą pažangą visuomet lydi nuoširdus laimės jausmas, o tikra sėkmė yra skleisti šią laimę daugeliui. Taigi, siekdami asmeninių tikslų, galvokime, kaip galime prisidėti prie žmonijos laimės.

Čia trumpai supažindinau su esminiu Happy Science (Laimės Mokslo) mokymu – keturlypiu keliu arba laimės principais.  Daugiau apie tai galite paskaityti Ryuho Okawos knygoje “Pakeiskite savo gyvenimą, pakeiskite pasaulį” (Mijalba, 2011).