29 balandžio, 2014

Ryšys tarp mokslinio tyrinėjimo ir Religinės Tiesos


Režisieriaus Roberto Zemeckio mokslinės fantastikos filme “Kontaktas”, sukurtame pagal to paties
pavadinimo Karlo Sagano (Carl Sagan) romaną, pasakojama istorija apie mokslininkę astronomę (Jodie Foster personažas), pasiryžusią aptikti kontaktą su nežemiškomis civilizacijomis ir iš tikro susitinkančia su planetos Vega atstovu, prisidengusiu jos velionio tėvo išvaizda. Po šio nežemiško susitikimo, iki tol ateistines pažiūras turėjusios mokslininkės situacija kardinaliai pasikeičia. Mokslininkė, įpratusi tikėti tik tuo, ką galima įrodyti, atsiduria situacijoje, kurioje negali įrodyti savo susitikimo su nežemiškos civilizacijos atstovu, nors jis tikrai įvyko. Ši patirtis pakeičia jos pasaulėžiūrą. Ji nebegali teigti, kad kažkas yra “klaidinga” ar “neįtikėtina” tik dėl to, kad nėra įrodymo. Galima sakyti, jog filmas “Kontaktas” yra istorija, kaip ateistas pradeda tikėti Aukštesniojo Proto – Kūrėjo (Dievo)- egzistencija.

Deja, šiandienos žmonės visuomet siekia įrodymų. Jie nelinkę pripažinti ar tikėti tuo, kas nėra paremta pakankamu kiekiu įrodymų. Kitaip tariant, gyvename amžiuje, kai žmonės nepripažins to, kas neįrodoma indukciniu metodu. Tačiau egzistuoja ir dedukcinis metodas, kuris prasideda nuo idėjos, nuo tam tikros apibėžtos išvados. Indukcinis metodas nėra vienintelis būdas surasti Tiesą. Ją galima surasti ir naudojant dedukcinį metodą, kai pirmiausia yra priimama išvada, o paskui ieškoma, kaip ją įrodyti. Dedukcinis metodas yra panašus į religinio tikėjimo požiūrį. Pirmiausia žmonės turi priimti išvadą, pavyzdžiui, kad Dievas, nematomas pasaulis ir nežemiškos civilizacijos egzistuoja, kad galėtų tai suprasti ir įrodyti. Tikroji religinio tikėjimo esmė yra tikėti “išvada” netgi tuomet, kai nėra įrodymų.
Savo knygoje “Ištvermės Dėsniai” Mokytojas Okawa rašo: “Nėra įrodymų nei apie ateitį, nei apie visatą, tačiau jeigu matai ateitį, gali ieškoti būdų, kaip iki jos nukakti ir atitinkamai žengti žingsnius, kurie link jos nuves. Dėl šios priežasties, naudodamasis savo įvairiomis aiškiaregiškomis galiomis, renku ir platinu informaciją apie visatą ir žmonijos ateitį.” (Ryuho Okawa)

Įrodymų nebuvimas dar nėra faktas, kad kažkas neegzistuoja...


Parengta pagal Ryuho Okawos knygą “The Laws of Perseverance” (“Ištvermės dėsniai”).