09 rugpjūčio, 2013

Tathagatos – Didžiosios Šviesos Dvasios Vedlės


Kaip ir žodis „bodhisatva“, „tathagata“ yra budistinis terminas, kuris reiškia „Atėjęs iš Amžinosios Tiesos“ arba „Absoliučios Dievo Tiesos įsikūnijimas“. Apie tathagatų dvasinę sąmonę apibendrintai kalbėti sunku, tačiau žinome, kad jie priklauso transcendentinės išminties pasauliui ir kai reinkarnuoja Žemėje, tampa iškiliomis asmenybėmis. Tathagatos yra krikščioniškųjų angelų bei archangelų atitikmenys. Kartais šie aštuntosios dimensijos gyventojai dar vadinami Didžiosiomis Šviesos Dvasiomis Vedlėmis.

Pagrindinis tathagatų vaidmuo yra perteikti tai, kas yra Dievas. Pirmapradis Dievas neįgauna žmogaus pavidalo. Jis yra jėga, sukūrusi šią neaprėpiamą daugiadimensę visatą, ir mes tos jėgos kaip fizinės būtybės įžvelgti negalime. Tačiau Dievo didybę mes pajuntame per tathagatas, kurie veikia Jo vardu. Kitaip sakant, tathagatos egzistuoja tam, kad leistų žmonėms patirti Dievą jiems priimtinu būdu. Todėl sakoma, kad tathagatos yra „meilės įsikūnijimas“ ir veikia kaip Dievo atstovai.

Kadangi tathagatos yra kur kas arčiau Dievo nei paprasti žmonės, jiems leista mokyti apie Dievą. Kaip Didžiosios Šviesos Dvasios Vedlės, gyvenančios aštuntojoje (devintojoje) dimensijoje, tathagatos turi leidimą išsamiai aiškinti apie Jo egzistenciją. Tačiau net tathagatos visko apie Dievą išmokyti negali. Vieno žmogaus siela, kad ir kokia ji būtų tobula, visiškai suvokti Dievo didybės negali. Štai kodėl aštuntosios dimensijos tathagatos yra pasidaliję į atskiras grupes. Kiekviena tokia grupė atstovauja kokiai nors vienai Dievo šviesos spalvai, ar aspektui. Taigi, Dievo prigimtį tathagatos aiškina tik tam tikru aspektu, kurį ir lemia jų priklausymas tai ar kitai šviesos spalvai.

Ištisus istorijos amžius žmonės kariavo tarpusavyje, nes skyrėsi jų požiūriai į religiją. Jie nežinojo, kad visos Šviesos Dvasios Vedlės perduoda įvairius tos pačios Tiesos aspektus, nesuprato, kokius vaidmenis atlieka skirtingi tathagatos. Tokio nesupratimo rezultatas buvo tas, kad žmonės kitų religijų išpažinėjus paskelbdavo eretikais ir imdavo su jais kariauti. Tačiau dabar žmonijai atėjo laikas suprasti tikrąją Dievo prigimtį, suvokti kad įvairių tathagatų darbai ir mokymai atspindi įvairias dieviškosios šviesos spalvas.

Tathagatos pasirodo Žemėje, kad pakeltų kokią nors kultūrą į patį aukščiausią lygį. Skelbdami fundamentaliąsias Tiesas arba tapę aktyviais lyderiais kultūros ar meno srityse, jie padeda civilizacijai siekti naujų aukštumų. Kai didžiosios civilizacijos pasiekia savo išsivystymo viršūnę, tathagatos Žemėje gimsta vienas po kito.
            Pavyzdžiui, senovės Graikijoje gimęs Sokratas buvo tathagata, taip pat tathagatos buvo jo mokinys Platonas ir Platono mokinys Aristotelis. Kitas tathagata, gyvenęs maždaug tuo pat metu Graikijoje, buvo Pitagoras, o paskui gimė Archimedas (jis buvo Didžioji Dvasia iš devintosios dimensijos; visos Didžiosios Dvasios yra tathagatos, nors ne visi tathagatos yra Didžiosios Dvasios). Ankstyvojoje kinų civilizacijoje gyveno Konfucijus (jis irgi buvo Didžioji Dvasia iš devintosios dimensijos), Lao Dzė, Čuang Dzė ir Mo Dzė – visi jie buvo tathagatos. Jėzus Kristus (Didžioji Dvasia iš devintosios dimensijos) ir Jonas Krikštytojas irgi buvo tathagatos. Iš Senojo Testamento pranašų tathagatos buvo Jeremijas ir Elijas. Žinoma, tathagatos buvo budizmo religijos įkūrėjas Buda Šakjamunis (Didžioji Dvasia iš devintosios dimensijos) ir keli jo sekėjai.

Pati tathagatų egzistencija yra meilės žmonėms išraiška. Kitaip tariant, tathagatų paskirtis yra parodyti mums nušvitimo kelią, padėti mums plėsti sąmonę ir vesti mus į laimę. Tathagatos yra Dievo šviesos personifikacija. Žmonės negali regėti ir protu aprėpti Dievo. Kad Dievas egzistuoja, mes suprantame tik per tathagatas, Jo atstovus. Tathagatų egzistencija leidžia mums pažinti Dievą, patirti Jo atjautą ir Jo galią. Todėl tathagatos yra didieji mokytojai, vedantys žmoniją laimės keliu.


Daugiau apie tathagatas ir jų vaidmenis skaitykite Ryuho Okawos knygoje “Amžinybės dėsniai”.