19 kovo, 2013

Prisirišimas - žmogaus kančių priežastis


Budizmas moko prie nieko neprisirišti, nes prisirišimais yra pagrindinė priežastis, kodėl mes patiriame negatyvią dvasinę įtaką. Prisirišimo objektas yra materialus pasaulis, o saitai su materija yra mūsų kančių šaltinis. Dažniausiai būtent prisirišimo sukeltas nerimas bei troškimai ir pritraukia piktas dvasias.
Jeigu žinote, prie ko esate prisirišę, išsilaisvinti paprasta. Jeigu nenutuokiate, kokie saitai jus valdo, paklauskite savęs, apie ką dažniausiai galvojate, kai esate atsipalaidavę ir nenukreipę dėmesio į kokį nors konkretų dalyką. Jeigu jūsų mintys nuolatos grįžta prie tų pačių dalykų, tai yra požymis, kad esate prie jų prisirišę.
Galite būti prisirišę prie praeities, pavyzdžiui, prie skausmingų vaikystės epizodų, buvusio vaikino ar merginos, kokio nors nemalonaus įvykio darbe. Galbūt nuolatos galvojate apie savo asmeninius įsipareigojimus ar kokias nors problemas. Jeigu pastebėsite, kad apie tą patį dalyką mintys sukasi ne vieną dieną, o nuolatos, vadinasi, su juo jus sieja prisirišimo saitai. Prisirišimo saitai leidžia piktoms dvasioms prisikabinti prie žmogaus ir kaip tik todėl turime tuos saitus nutraukti.

Kaip nutraukti prisirišimo saitus?
Kaip jau minėjau anksčiau, vienas iš būdų yra pakeisti savo požiūrį į gyvenimą ir užuot vis ėmus pradėti duoti. Kitas būdas yra nukreipti savo mintis kitur. Pavyzdžiui, jeigu nuolatos nerimaujate dėl savo protinių gebėjimų ar galbūt jaučiate stiprų nepilnavertiškumo kompleksą, užuot krimtęsi dėl to, imkite mokytis.
Tarkite sau: „Viskas praeina. Visi materialūs dalykai priklauso materialiam pasauliui, kurį aš kada nors paliksiu. Vienintelis iš tikrųjų svarbus dalykas yra sielos pergalė.“ Tokia nuostata padeda atsikratyti prisirišimo. Prisiminkite, kad pralaimėjimas šiame pasaulyje nėra pralaimėjimas apskritai. Nesvarbu, ką sako kiti žmonės ir kaip jūs esate vertinami šiame pasaulyje. Materialaus pasaulio nuomonės neturi nieko bendra su galutine sielos pergale. Jeigu sutelksite mintis į tikrąją kovą, į sielos pergalę, nutrauksite prisirišimo saitus ir išsilaisvinsite nuo priklydusių blogųjų dvasių.
Jeigu savo pastangomis to padaryti negalite, išlikite emociškai neutralūs, nepraraskite minčių kontrolės ir leiskite įvykiams tiesiog praeiti pro jus. Gyvenkite tyra širdimi ir judėkite į priekį prie nieko neprisirišę – kaip upės srovė. Pasistenkite neprisirišti prie praeities. Kas buvo, tas buvo, ir nieko nepakeisite. Tačiau ateitį įmanoma pakeisti, ir jūs galite tai padaryti savo pastangomis. Galite gailėtis praeities poelgių, bet kai jau suvokėte klaidą ir atlikote atgailą, liaukitės galvoję apie tai, ko pakeisti negalite. Gyvenkite visavertį gyvenimą ir prisimindami praeities patirtį kurkite geresnę ateitį.