07 kovo, 2013

Religijų įvairovė – skirtingi Dievo Tiesos aspektai


Ištisus istorijos amžius žmonės kariavo tarpusavyje, nes skyrėsi jų požiūriai į religiją. Jie nežinojo, kad visos Šviesos Dvasios Vedlės perduoda įvairius tos pačios Tiesos aspektus, nesuprato, kokius vaidmenis atlieka skirtingi tathagatos. Tokio nesupratimo rezultatas buvo tas, kad žmonės kitų religijų išpažinėjus paskelbdavo eretikais ir imdavo su jais kariauti. Tačiau dabar žmonijai atėjo laikas suprasti tikrąją Dievo prigimtį, suvokti kad įvairių tathagatų (Didžiųjų Mokytojų) darbai ir mokymai atspindi įvairias dieviškosios šviesos spalvas.
Pavyzdžiui tathagatos, priklausantys auksinės (geltonos) šviesos grupei, kuriai vadovauja Gautama Sidharta, apibūdina Dievą per nušvitimo, Įstatymų ir atjautos aspektus, o tathagatos, priklausantys baltosios šviesos grupei, kuriai vadovauja Jėzus Kristus, moko apie Dievo meilę. Raudonosios šviesos grupės tathagatos, kuriems vadovauja Mozė, moko apie Dievą per Jo daromus stebūklus. Žaliosios šviesos tathagatos, kuriems atstovauja kinų filosofai Lao Dzė ir Čuang Dzė, moko, kaip išvysti Dievo egzistenciją gamtos harmonijoje. Tathagatos, kurie priklauso mėlynajai Dzeuso vadovaujamai šviesai, atskleidžia Dievą per meną. Violetinės šviesos tathagatos, vadovaujami Konfucijaus, skatina mus laikytis tvarkos, lojalumo, dorai elgtis ir šlovinti Dievą – taip mes jį pajusime.
Kaip matome, kiekviena tathagatų grupė iš esmės kalba apie tą patį dalyką – Dievo prigimtį. Tačiau Dievo prigimtį tathagatos aiškina tik tam tikru aspektu, kurį lemia jų priklausymas tai ar kitai šviesos spalvai.
Kiekvienas iš tathagatų žmonijos istorijoje skleidė mokymą pagal savo supratimą apie Dievą ir tie mokymai išsivystė į religijas, kurias mes šiandien matome pasaulyje. Gali kilti klausymas, kodėl reikalinga religijų įvairovė?
Religijų įvairovė egzistuoja tam, kad būtų patenkinti įvairių žmonių skoniai ir kad religija atitiktų kultūrinius bei regioninius poreikius. Tačiau nepriklausomai nuo formos tikroji religijos paskirtis yra nugabenti žmones iš vienos vietos į kitą  - iš šio pasaulio į aukštesniuosius.
Religijų įvairovė dar kartą įrodo begalinę Dievo meilę mums, nes Jis visais įmanomais būdais mums rodo kelią į tikrąją laimę – į tokią laimę, kuri nesibaigia su šiuo gyvenimu.
Šviesos trupinėliai iš Ryuho Okawos knygos “Amžinybės dėsniai” (2013, Mijalba).