06 balandžio, 2013

Penkios paslaptys, gaubiančios Jėzaus Kristaus gyvenimą – “Biblinis Jėzus” prieš “nebiblinį Jėzų”


Šiemet pasklebtas Popiežiaus Benedikto XVI atsistatydinimas privertė sugrįžti prie ilgalaikių, Romos katalikus neraminančių, diskusijų, tokių kaip moterų įšventinimas į kunigus, kontracepcija, skyrybos, moterų teisės plačiąja prasme ir pan. Bažnyčios pertvarkymas jau kurį laiką yra viena opiausių Vatikano problemų, kurią dar labiau apsunkina vieningos nuomonės nebuvimas.
Kaip Romos katalikai turėtų spęsti šias problemas?
Naujasis Popiežius Pranciškus akivaizdžiai akcentuoja dvasingumą, nes bijo, kad to nepadarius, Romos katalikų bažnyčia rizikuoja tapti tiesiog “gailiaširde labdaros ar nepelno siekiančia organizacija”. Šios problemos galbūt būtų sprendžiamos visiškai kitaip, jei bažnyčia atvirai pripažintų dvasinę tiesą, susijusią su Jėzaus Kristaus gyvenimu.


“Biblinis Jėzus” prieš “nebiblinį Jėzų”

Biblijoje aprašomas Jėzaus Kristaus gyvenimas tik nuo jo trisdešimtojo gimtadienio ir apima tik tris jo gyvenimo metus, per kuriuos jis skleidė savo mokymus, buvo nukryžiuotas ir prisikėlė kaip Mesijas. Tačiau kiti jo gyvenimo epizodai ir faktai lieka po paslapties šydu…
Taip yra todėl, kad IV a. sudarant Bibliją, iš tūkstančio dokumentų, kuriuose aprašomas Jėzaus gyvenimas, buvo naudojamos tik keturios Evangelijos: Mato, Morkaus, Luko ir Jono. Likusieji dokumentai buvo paskelbti eretiškais.

Tačiau XX a. atrasta Nag Hammadi biblioteka (III – IV a. senovės raštų rinkinys, kuriame yra ir Tomo Evangelija, surastas Egipte, Nag Hammadi gyvenvietėje) ir jos pagrindu atlikti tyrinėjimai, pamažu atvėrė kitokį “Jėzaus portretą”, nei tą , kurį pažįstame iš  Biblijos. Nuo to laiko, žmonių noras pažinti tikrąjį Jėzaus gyvenimą augo ir tebėra aktualus šiandieną. Tą rodo ir rašytojo Dan Brown’o daugeliu tiesos faktų grįstas, bei “nebiblinį Jėzų” atskleidžiantis romanas “Da Vinčio kodas”, kuris išleistas JAV 2003 metų kovą, vis dar tebėra viena geriausiai parduodamų knygų visame pasaulyje.

Tad, kuris yra “tikrasis Jėzus”: tas, kuris parodytas “Kristaus kančioje” (The Passion of the Christ, 2004 m) - filme, kuris remiasi Biblija, ar “nebiblinis Jėzus”, vaizduojamas tokiuose darbuose, kaip “Da Vinčio kodas”?

Krikščionių bažnyčia tvirtai laikosi nuostatos, kad kitoks, nei biblinis Jėzaus portretas yra neįmanomas. Tai visiškai suprantama, nes pripažinus “nebibilio Jėzaus” versiją, milžiniška problema pakirtstų pačias krikščionybės šaknis...

Šiame straipsnyje tyrinėjamos paslaptingosios Jėzaus gyvenimo pusės – tema, dominanti šiandienos pasaulio žmones. Tolimesnėse šio straipsnio dalyse bus ieškoma atsakymų į šiuos penkis klausimus:

1. Ar nekaltas Jėzaus prasidėjimas yra tiesa?
2. Ką Jėzus veikė 17 metų, kurie neaprašyti Biblijoje?
3. Ar Jėzus Kristus buvo vedęs?
4. Ar Jėzus Kristus mokė apie reinkarnaciją?
5. Kas yra Dievas, kuriam Jėzus Kristus meldėsi?


Medžiaga straipsniui naudota iš tiklalapio TheLibertyWeb.