15 spalio, 2013

Religijos įtaka homoseksualių santuokų legalizavime


<Pirma dalis>

Šiai metais, judėjimas, siekiantis įteisinti tos pačios lyties santuokas įgyjo pagreitį visame pasaulyje. Vien per 2013 metus tokias santuokas įteisino Prancūzija, Brazilija, Urugvajus ir Naujoji Zelandija. Liepos mėnesį homoseksualų santuokoms pritarta ir Didžiosios Britanijos parlamente, o rugpjūčio mėnesį JAV iždo departamentas tokias santuokas pripažino ir mokesčių įstatymais suteikdamas tas pačias mokestines lengvatas teisėtai susituokusioms tos pačios lyties asmenų poroms, kokias turi heteroseksualų poros.
Nors vis daugiau ir daugiau žmonių išreiškia paramą tos pačios lyties santuokų judėjimui, egzistuoja giliai įsišaknijęs pasipriešinimas, grindžiamas religiniais motyvais.


Pasaulio religijų požiūris į homoseksualumą

Katalikų bažnyčioje homoseksualumas yra laikomas nuodėme. Manoma, jog homoseksualumas yra smerkiamas jau net Senąjame Testamente. Buvęs Popiežius Benediktas XVI tvirtai laikėsi priešiškos nuostatos, sakydamas, kad “homoseksualų santuokos yra grėsmė santuokai, kaip vyro ir moters vienybei” ir kad “tai daro rimtą žalą taikai ir teisingumui”. Protestantų požiūris skiriasi priklausomai nuo denominacijos – liberalios ir konservatyvios grupuotės šiuo klausimu nesutaria. Baptistų bažnyčia, kuri yra didžiausia protestantų atšaka, kardinaliai priešinasi šiam reiškiniui.
Naujasis Romos katalikų Popiežius Pranciškus šiuo klausimu nėra toks kategoriškas kaip jo pirmtakas ir kelionės į Braziliją metu išsakė savo poziciją: “jei žmogus yra homoseksualus ir kreipiasi į Dievą bei yra geros valios, kas aš toks, kad jį teisčiau?” Tuo metu Popiežius Pranciškus vengė nurodyti, ar homoseksualumas yra teisinga ar klaidinga, tačiau šis klausimas kelia grėsmę padalinti krikščionių bažnyčią į dvi dalis.
Islamo šventojoje knygoje – Korane – aptinkamos dalys, kuriose yra smerkiamas homoseksualumas, todėl tradiciškai tai laikoma nusikaltimu. Kai kuriose musulmoniškose šalyse homoseksualumas yra baudžiamas netgi mirties bausme.
Nors kai kuriose budizmo šventraščiuose rašoma, kad homoseksualai keliauja į pragarą, budizmas, lyginant su krikščionybe ar islamu, yra ganėtinai tolerantiškas homoseksualumo klausimu. Tailande, kurio 95% gyventojų yra budistai, egzistuoja socialinis pagrindas homoseksualių porų toleravimui ir priėmimui. Tačiau, tos pačios lyties porų vedybos šalyje dar nėra įteisintos.

Atrodo, kad daugelis žmonių, nepaisant to, ar jie tą suvokia, ar ne,  jaučia religinę kaltę, kuri sulaiko juos nuo pritarimo tos pačios lyties porų santuokai.
Įdomu, kaip šie žmonės jaustųsi ir elgtųsi, jeigu žinotų dvasinę Tiesą, kuri paaiškina homoseksualumo ir lyties tapatumo sutrikimo priežastis?     

Plačiau apie tai tolimesniuose šios serijos straipsniuose, kuriuose bus atskleidžiamos ir paties Jėzaus Kristaus mintys, kurios gerokai skiriasi nuo to, ko moko krikščionių bažnyčia, besiremianti Biblija ir tuo, kas buvo sukurta Jėzaus mokinių po jo mirties. 

Straipsnis parengtas naudojant medžiagą, publikuotą tiklalapyje: TheLibertyWeb